Aantal bhv'ers volgens de Arbowet
Ook als de bezetting op kantoor heel klein is, moet er volgens de Arbowet toch een bhv’er aanwezig zijn. Die verplichting geldt al voor werkgevers die maar één medewerker hebben. Maar hoe zit het met het verplichte aantal bhv’ers bij organisaties die bijvoorbeeld meer dan tien werknemers hebben?
‘Maatgevende factoren’
Het antwoord op de vraag hoeveel bhv’ers er binnen een organisatie beschikbaar moeten zijn, is helaas niet kort en krachtig. Het hangt namelijk af van vier factoren: het aantal werknemers, het aantal niet-zelfredzame werknemers, het aantal bezoekers én de aard van de organisatie. Dit zijn de zogenoemde 'maatgevende factoren'. Voor een kantooromgeving ontstaat dus een ander beeld dan voor een industrieel bedrijf. En hoe dat beeld eruit komt te zien, wordt bepaald door de risico’s die beschreven worden in de RI&E van een organisatie. Stel bijvoorbeeld dat het om een kantoor van 30 zelfredzame werknemers gaat waar nauwelijks bezoekers komen. De risico’s zijn beperkt en dan is een aantal van 2 bhv’ers voldoende. De situatie is echter heel anders bij bijvoorbeeld een groot warenhuis met verschillende verdiepingen waar rond de 50 werknemers aanwezig zijn, met 200-300 bezoekers op hetzelfde tijdstip waaronder soms niet-zelfredzame personen. Hier ligt het aantal verplichte bhv’ers veel hoger, namelijk op 6 á 7.
Aanvullende eisen
Een belangrijk punt is ook om te letten op de aanvullende eisen volgens de Arbowet en het Arbobesluit. Denk aan eisen op het gebied van opleiding van - en voorlichting aan werknemers. Verder is het ook verplicht bepaalde bhv-materialen op voorraad te hebben, zoals een EHBO-koffer.