Muziek op het werk

Op sommige werkplekken staat de radio aan, in andere organisaties sluiten medewerkers zich met een hoofdtelefoon af van hun rumoerige collega's. Maar, zo waarschuwt Adam Pasick, niet iedere muziek(soort) is geschikt om bij te werken. Welke liedjes geven energie, zorgen voor een creatieve bui of helpen je een lange dag te overleven?
Muziek en het brein
Luisteren naar muziek heeft effect op het brein. De auditieve cortex wordt geprikkeld. Daarnaast kunnen vele hersencentra worden geactiveerd, afhankelijk van of de muziek vertrouwd of nieuw is, blij of verdrietig of, belangrijk op het werk, of erbij gezongen wordt of niet.
Sommige taken zijn makkelijker als je naar muziek luistert. Onderzoek toont aan dat repetitieve taken waarvoor focus nodig is, maar waarbij weinig nagedacht hoeft te worden, beter uitgevoerd worden met muziek. Fabrieksarbeiders bijvoorbeeld presteren beter als er wat snellere, vrolijke liedjes gedraaid worden. Een voorbeeld daarvan in de recente hitsingle Happy van Pharell Williams.
Andere taken gaan juist minder goed als je naar muziek luistert. Luisteren naar muziek betekent immers dat je aan het multitasken bent. Door het gelijktijdig uitvoeren van verschillende taken vermindert de productiviteit van individuele medewerkers met ongeveer 25%.
Onderzoeken tonen aan dat begrijpend lezen en het onthouden van gegevens minder goed gaat als tegelijkertijd naar muziek geluisterd wordt.
Match taak en muziek
Het is belangrijk om de juiste muziek bij de juiste taak te selecteren. Kies voor een cognitieve boost muziek zonder teksten. Taal-gerelateerde taken zijn moeilijker als je naar muziek luistert waarin wordt gezongen. Het taalcentrum in de hersenen gaat automatisch de woorden die je hoort ontcijferen, waardoor het bijvoorbeeld lastiger wordt een e-mail op te stellen.
Naast het ontbreken van teksten is het belangrijk dat de muziek een vast ritme heeft en niet van sfeer wisselt. Het brein is een 'voorspelmachine'. Het produceert een eindeloze stroom van voorspellingen van wat er gaat gebeuren. Op het werk moet het brein niet bezig zijn met te voorspellen wat je zometeen gaat horen.
Gebruik shuffle-knop
Door de shuffle-knop te gebruiken wordt het een en ander onvoorspelbaar voor het brein. Dit zorgt voor het vrijkomen van de neurotransmitter dopamine. Dopamine zorgt er onder andere voor dat je je beter gaat voelen.