Online Basiscursus OR & Arbo

Doelstellingen en resultaat

In de Online Basiscursus OR & Arbo verwerft u kennis en inzicht in de belangrijke thema's voor de OR met betrekking tot arbeidsomstandigheden en het arbobeleid. U kent de sleutelfactoren voor een succesvol arbobeleid en een vitale organisatie. U heeft een concreet actieplan om vanuit de OR actief bij te dragen aan goede arbeidsomstandigheden binnen uw organisatie.

Doelgroep

  • Nieuwe OR-leden en leden van de Arbo-/VGWM-commissie.
  • Deelnemers hebben minimaal een MBO werk- en denkniveau.

Inhoud

  • Arbo-begrippen en arbowet: een overzicht.
  • De arbobeleidscyclus: risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak.
  • Het arbo-zorgsysteem: rollen en taken van interne en externe spelers en de (mogelijke) rollen en opstelling van de OR.
  • De wettelijke rechten en bevoegdheden van de OR bij het arbobeleid.
  • Praktijksituaties en -voorbeelden.
  • Evaluatie eigen huidige arbobeleid en vaststellen van aandachtspunten en arbo-vraagstukken.
  • Opstellen van een actieplan.
  • De cursus wordt verzorgd op MBO-niveau.

Aanpak

De training is praktijkgericht en interactief. Wij vragen u aanwezige Arbo-beleidsstukken paraat te hebben tijdens de training. De trainer verzorgt een inleiding met betrekking tot de arbowet, het arbobeleid, de rechten en bevoegdheden van de OR bij het arbobeleid volgens de WOR en de arbowet en de mogelijke rollen van de OR bij het arbobeleid. U beoordeelt het huidige arbobeleid in uw organisatie en brengt de belangrijkste aandachtspunten en vraagstukken in kaart. De resultaten van deze evaluatie worden gezamenlijk besproken en geanalyseerd. U ontvangt daarbij tips en advies van de trainer voor een effectieve opstelling en stappenplan van de OR met betrekking tot arbo en het arbobeleid. U sluit de training af met een SMART-actieplan, om actief aan de slag te gaan met arbo en arbo op de agenda te zetten voor het overleg met de bestuurder en betrokken partijen. 

Studiebelasting

De totale doorlooptijd van de cursus bedraagt 4 weken. De cursusdag duurt 6 uur. De eerste 4 weken na de cursus bedraagt de tijdsinvestering circa 2 uur per week, voor het toepassen van de geleerde kennis en vaardigheden en voor de uitvoering van de actiepunten vanuit de cursus. De totale studiebelasting bedraagt 14 uur.

Certificaat

Na afloop van de training ontvangt u het DIMACO-certificaat.

Schrijf je in
Schrijf je in
Trainingsoverzicht
Duur training
1 dag
Trainingstijden
09:30 uur - 16:30 uur
Kosten
€ 295,00, btw-vrij, inclusief cursusmateriaal (theorie, handouts, methodieken) en certificaat.
Data en locaties
3 oktober 2022