Basiscursus OR & Sociaal Beleid

Doelstellingen en resultaat

In de Basiscursus OR en sociaal beleid verwerft u kennis en inzicht in het begrip Human Resource Management (HRM) en de samenhang van het personeelsbeleid met het strategisch beleid en de organisatiedoelen. U kent de onderdelen en thema's van een personeelsbeleidsplan. U heeft het huidige personeelsbeleid in uw organisatie op onderdelen beoordeeld en de aandachtspunten voor de OR vastgesteld. U beschikt over een plan van aanpak om het personeelsbeleid op de agenda te zetten voor het overleg met de WOR-bestuurder en P&O.

Doelgroep

  • Leden van de OR-commissie P&O/Sociaal beleid.
  • Deelnemers hebben minimaal een MBO werk- en denkniveau.

Inhoud

  • HRM: doelen, uitgangspunten, ontwikkelingen en stromingen binnen het vakgebied.
  • Van HRM naar concreet personeelsbeleid: het personeelsbeleidsplan.
  • Instrumenten voor de implementatie van personeelsbeleid
  • De rol van de OR bij het personeelsbeleid volgens de Wet op de Ondernemingsraden (WOR).
  • Evaluatie van het huidige personeelsbeleid binnen de eigen organisatie: aannamebeleid; functiewaardering, beoordelings- en beloningsbeleid; opleidingsbeleid; Arbo- en het ziekteverzuimbeleid; arbeidsvoorwaarden en het personeelshandboek.
  • Vaststellen van de aandachtspunten van de OR.
  • Opstellen van een actieplan.

Aanpak

De cursus is praktijkgericht en interactief. Theorie wordt afgewisseld met praktijkopdrachten. Wij vragen u beschikbare P&O-beleidsstukken mee te nemen naar de cursus. Met behulp van praktische tools en checklists maakt u een sterkte/zwakte analyse van het huidige personeelsbeleid binnen uw organisatie. De resultaten van de opdrachten worden gezamenlijk nabesproken en scherp geanalyseerd, waarbij de trainer de resultaten van tips en advies voorziet. U sluit de cursus af met een (SMART) actieplan, om uw visie en aandachtspunten met betrekking tot het personeelsbeleid te bespreken met de WOR-bestuurder en P&O.

Studiebelasting

De totale doorlooptijd van de cursus bedraagt 4 weken. De cursusdag duurt 6 uur. De eerste 4 weken na de cursus bedraagt de tijdsinvestering circa 2 uur per week, voor het toepassen van de geleerde kennis en vaardigheden en voor de uitvoering van de actiepunten vanuit de cursus. De totale studiebelasting bedraagt 14 uur.

Certificaat

Na afloop van de training ontvangt u het DIMACO-certificaat.

Schrijf je in
Schrijf je in
Trainingsoverzicht
Duur training
1 dag
Trainingstijden
09:30 uur - 16:30 uur
Kosten
€ 395,00, btw-vrij, inclusief arrangementskosten, lunch, cursusmap, cursusmateriaal en certificaat.
Data en locaties
10 april 2024
Zwolle
20 november 2024
Amersfoort