Teamrollen en kernkwaliteiten in de OR

Doelstellingen en resultaat

In de training Teamrollen en kernkwaliteiten in de OR, verwerft u kennis en inzicht in de teamrollen van Belbin en het belang van teamrollen en teamrolmanagement voor het effectief functioneren van uw OR. U krijgt zicht op de aanwezige teamrollen binnen uw OR en weet hoe u gebruik gaat maken van de teamrollen voor OR-werk en in specifieke OR-situaties in de praktijk. U weet op welke wijze u persoonlijke kwaliteiten kunt inzetten binnen de OR en hoe u kunt omgaan met de bijbehorende valkuilen. U beschikt over een plan van aanpak om de effectiviteit van de samenwerking en het teamresultaat van uw OR te vergroten.

Doelgroep

 • Nieuwe en bestaande OR-en die hun kennis met betrekking tot teamrollen en kernkwaliteiten willen vergroten en de principes van teamrolmanagement en de kernkwadranten willen toepassen voor het optimaliseren van het functioneren van de eigen OR.
 • Deelnemers hebben minimaal een MBO werk- en denkniveau.

Inhoud

 • Inleiding en DVD-demonstratie over de teamrollen van Belbin en de principes van teamrolmanagement.
 • Vaststellen van de eigen primaire teamrollen en opstellen van een OR-teamrolprofiel.
 • Teamrolmanagement in de OR: teamroltoewijzing en taakverdeling.
 • Persoonskenmerken: kernkwaliteiten en valkuilen.
 • De methodiek van het kernkwadrant: kwaliteiten-valkuilen-uitdagingen-allergieën.
 • Mogelijkheden voor het ontwikkelen van kwaliteiten.
 • Methodieken en vaardigheden voor het omgaan met valkuilen en allergieën.
 • Opstellen van een OR-actieplan.
 • De cursus wordt verzorgd op MBO-niveau.

Aanpak

De training is praktijkgericht en interactief. Inleidingen worden afgewisseld met opdrachten, oefeningen en feedback. In het ochtenddagdeel van de training worden de individuele teamrollen binnen de OR in kaart gebracht en wordt een teamrolprofiel opgesteld. Op basis hiervan bepalen de deelnemers gezamenlijk op welke wijze gebruik wordt gemaakt van de teamrollen en het bijbehorende teamrolgedrag voor OR-werk in het algemeen en in specifieke OR-situaties in de praktijk. In het middagdagdeel gaat u aan de slag met de principes van het kernkwadrant. U leert hoe u gebruik kunt maken van de aanwezige kwaliteiten binnen de OR, maar ook hoe u kunt omgaan met elkaars valkuilen in de onderlinge samenwerking. Aan het eind van de training stelt u een OR-actieplan op om het geleerde verder toe te passen en te verankeren in de alledaagse OR-praktijk. 

Studiebelasting

De totale doorlooptijd van de cursus bedraagt 4 weken. De cursusdag duurt 6 uur. De eerste 4 weken na de cursus bedraagt de tijdsinvestering circa 2 uur per week, voor het toepassen van de geleerde kennis en vaardigheden en voor de uitvoering van de actiepunten vanuit de cursus. De totale studiebelasting bedraagt 14 uur. 

Certificaat

Na afloop van de training ontvangt u het DIMACO-certificaat.

Schrijf je in
Schrijf je in
Trainingsoverzicht
Duur training
1 dag
Trainingstijden
09:30 uur - 16:30 uur
Kosten
€ 2450,00, btw-vrij, inclusief arrangementskosten, lunch, cursusmap, cursusmateriaal en certificaat.
Data en locaties
18 maart 2024
Amersfoort
7 mei 2024
Zwolle
6 september 2024
Amsterdam
5 november 2024
Zwolle